Θεσπρωτία: Τιμή στα 0,28€ συμφώνησαν οι αγρότες του κάμπου για το μανταρίνι (ΦΩΤΟ)

Θεσπρωτία: Τιμή στα 0,28€ συμφώνησαν οι αγρότες του κάμπου για το μανταρίνι (ΦΩΤΟ)


Συνάντηση στο Ασπροκκλήσι είχαν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, καθώς μια καλή παραγωγική χρονιά, εξελίσσεται σε καταστροφική από πλευράς τιμών. 
 
Η τιμή αυτήν την στιγμή που καταγράφεται από το ρεπορτάζ, είναι στα 0,24 λεπτά το κιλό για το μανταρίνι και 0,16 για το πορτοκαλί. 
 
 
 
Παρά την αυξημένη ζήτηση το προϊόν πωλείται κάτω του κόστους. 
 
Οι αιτίες είναι πολλές, με κυριότερη τους μεσάζοντες οι οποίοι δρουν ανεξέλικτα και ανελέητα σαν αρπακτικά, προσεγγίζοντας παραγωγούς που δεν είναι αγρότες και έχουν τα εσπεριδοειδή σαν δεύτερη και τρίτη δουλειά, και παίρνουν το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με υπερκοστολογημενο το προϊόν τους ώστε να πετύχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλει η αγορά, να σύρονται πίσω από τις χαμηλές τιμές . 
 
 
 
Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν τις χρονιές παθογένειες τις ελληνικής οικονομίας, που δεν φρόντισε ποτέ να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον πρωτογενή τομέα.
 
Και μην φτάνοντας όλα τα παραπάνω, ουδείς σκέφτηκε την φορολόγηση και την προκαταβολή 55% που πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες φέτος. 
 
Η φορολογία των αγροτών στην ευρωπαϊκή ένωση δεν ξεπερνά το 7% επί των καθαρών κερδών, ενώ υπάρχει και αφορολόγητο ποσό. 
 
 
 
Οι αγρότες κατέληξαν ότι από σήμερα Πέμπτη θα σταματήσουν να δίνουν το μανταρίνι, σε τιμές κάτω των 0,28 λεπτών το κιλό.... 
 
Το Ράδιο Ηγουμενίτσα θεωρεί θετική την κίνηση αυτή, καθώς αρχίζει να ξυπνά στους παραγωγούς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και της αυτοοργάνωσης!


 
Ανακοίνωση των παραγωγών:
Μετά την μαζική προσέλευση στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των παραγωγών της περιοχής μας, αποφασίστηκε :

1. Η σύσταση μιας Επιτροπής Παραγωγών η οποία θα παρακολουθεί την αγορά και στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα χωριά του κάμπου.

2. Ο ορισμός μιας κατώτατης τιμής στο προϊόν μας.

Προκειμένου λοιπόν να μην απαξιώσουμε κι άλλο το προϊόν μας, καλούμε τους συναδέλφους παραγωγούς να μην πωλούν σε τιμή κάτω των 28 λεπτών/κιλό.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Θεσπρωτία: Τιμή στα 0,28€ συμφώνησαν οι αγρότες του κάμπου για το μανταρίνι (ΦΩΤΟ) Θεσπρωτία: Τιμή στα 0,28€ συμφώνησαν οι αγρότες του κάμπου για το μανταρίνι (ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.