Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης


Την παραίτησή του υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ανακοίνωσε με ανάρτηση στο προσωπικό του blog και κοινοποίησε μέσω Twitter.

Στο κείμενο που δημοσίευσε, ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι αποχωρεί από το υπουργείο προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές. Άφησε παράλληλα σαφείς αιχμές κατά των εταίρων, οι οποίοι όπως αναφέρει «θα "εκτιμούσαν" την απουσία του» από τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε στην ανακοίνωσή του αιχμές κατά των εταίρων, οι οποίοι «θα "εκτιμούσαν" την απουσία του» από τις διαπραγματεύσεις

Η ανακοίνωση έσκασε σαν βόμβα, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών με το «Όχι» τους, έδειξε μια ηχηρή υποστήριξη στην κυβέρνηση και στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους ασφυκτικής λιτότητας.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που πίσω από την «οικειοθελή» παραίτηση, διακρίνουν ένα «εξιλαστήριο θύμα» και μία προγραμματισμένη κίνηση καλής θελήσεως εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές, τη θέση του θα αναλάβει -εκτός απροόπτου- κάποιο από τα πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παππάς), δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να τοποθετηθεί ένα νέο πρόσωπο.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το όνομα του αντικαταστάτη του κ Βαρουφάκη, θα ανακοινωθεί μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη:
«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.
Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα "εκτιμούσαν" την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.
Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»
Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.