HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ)

HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων
Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ)
Με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πελόρους στις 5 Ιουνίου με θέμα το «Καταδυτικό Πάρκο» στην περιοχή των Συβότων, ήρθε στην επιφάνεια και το γνωστό / άγνωστο (στο ευρύ κοινό) ναυάγιο, ανοιχτά των Συβότων, για το οποίο πολύ λίγοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. 
Το ναυάγιο αφορά το ναρκαλιευτικό HMS Regulus του Βρετανικού Βασιλικού ναυτικού. 
Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά την ιστορία του, αλλά και τον άνθρωπο που ευθύνεται για την ανακάλυψη του.
Το HMS REGULUS

Μέρος του συμμαχικού 8ου στόλου, είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στα νερά της Μεσογείου από τον Νοέμβριο του 1944 και έχοντας ολοκληρώσει όλες τις ασκήσεις επιτυχώς, τον Ιανουάριο του 1945 με προπορευόμενο το ναρκαλιευτικό HMS Regulus ως Σκάφος Διοίκησης αναλαμβάνει το έργο της εύρεσης και περισυλλογής ναρκών στο ναρκοθετημένο Νότιο στενό της Κέρκυρας, ανοιχτά των Θεσπρωτικών ακτών. 
Μοναδικός σκοπός τους η αποκατάσταση της ναυσιπλοïας και η σύνδεση με το έως τότε αποκλεισμένο νησί των Φαιάκων.

Το HMS REGULUS (κλάσης Algerine 1944) ναυπηγημένο στον Καναδά με κυβερνήτη τον Roger W. D. Thomson ηγείται της αποστολής. 
Στα σινιάλα του πλοίου το λατινικό motto “In primus pro patria” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "πρώτα από όλα η πατρίδα".

Την 12η Ιανουαρίου και πλέοντας με προσωπικό ασφαλείας, μετά τις 13:30 και έχοντας εντοπίσει και εξουδετερώσει πλήθος ναρκών, ο πλοίαρχος του HMS Regulus νομίζοντας ότι πλέει σε ασφαλή ύδατα, προσκρούει με την προπέλα σε νάρκη, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της πρόωσης του πλοίου και την ακινητοποίηση του με κλίση 11 μοιρών. 
Το HMS Regulus την ώρα της βύθισής του

Από την έκρηξη, τραυματίζεται θανάσιμα μόνο ο θερμαστής Robert Smith ο οποίος βρισκόταν στον χώρο του μηχανοστασίου κατά την πρόσκρουση.
Το μικρότερο ναρκαλιευτικό ΒΥΜS 2026 προσεγγίζει πρώτο στο σημείο και από κοινού αποφασίζεται και ξεκινά η ρυμούλκηση του Regulus. 
Η πρυμναία όμως κατακάθιση του πλοίου και η αυξανόμενη κλίση του πλοίου αναγκάζει τον πλοίαρχο να δώσει διαταγή εγκατάλειψης. 
Τα σχοινιά ρυμούλκησης λύνονται και το HMS Regulus εγκαταλείπεται. 
Η κλίση πλέον φτάνει τις 70 μοίρες και ύστερα από λίγη ώρα η πρύμνη του ακουμπά στον βυθό, σε βάθος 64ων μέτρων.
Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΗΚΑΣ


58 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2003 ο καπετάν Ζήκας από την Ηγουμενίτσα λαμβάνει μια τυχαία, περίεργη απεικόνιση στο όργανο του σκάφους του και παρότι δύσκολο για εκείνη την εποχή αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πλοίο. 

Ειδοποιεί την Λιμενική Αρχή και αφού τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες ύστερα από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2004 με πρωτοβουλία του καπετάν Ζήκα, εκδίδεται η απαραίτητη άδεια κατάδυσης. 
Η UFR team ηγούμενη από τον Βασίλη Μεντόγιαννη, καταδύεται στο μέχρι τότε άγνωστο ναυάγιο. 
Ύστερα από μία εβδομάδα καταδύσεων, εργασιών επιφανείας και επίπονης προσπάθειας λόγω θολότητας, καιρού, ρευμάτων και βάθους, o Βασίλης Μεντόγιαννης τραβά τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο και ταυτοποιεί κατόπιν μελετών που ακολούθησαν το ναυάγιο του HMS Regulus. 
 

Περισσότερες πληροφορίες: www.wreckdiving.gr/wreck/regulus
hellenicmarines.files.wordpress.com/
HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ) HMS REGULUS: Το Ναυάγιο των Συβότων  Ένας Θησαυρός ξεχασμένος εδώ και 70 χρόνια (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.