Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης

Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης


Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ηπείρου συνεδρίασε στις 19.11.2014 με αποκλειστικό θέμα την διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης σε σχέση με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις εκτιμήσεις για το μέλλον της Παράταξης στη μετά Μνημόνιο εποχή.

Η Περιφερειακή Επιτροπή έχοντας επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που βιώνει σήμερα η χώρα και η Ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα ως ΠΑΣΟΚ και να αφουγκραστούμε την κοινωνία στην πορεία προς το Συνέδριο της παράταξης. Κάθε μέρα που περνά συνειδητοποιείται ότι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί την χρεωκοπία της χώρας και αυτό οφείλεται στις τεράστιες ευθύνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004 έως 2009 ζήτημα το οποίο δεν έχει αναδειχθεί και για το οποίο δεν μιλάει κανείς. Ξεχάστηκαν εύκολα τα αντιμνημονιακά Ζάππεια της ΝΔ και τα σκισίματα των μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ !!!! Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουμε θυσιάσει τα οράματά μας , την ιδεολογία μας και την πολιτική μας αξιοπρέπεια σε αυτό που λέγεται σωτηρία της πατρίδας.

Υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε την συγκυβέρνηση με την Ν.Δ χωρίς καμία ιδεολογική και πολιτική ταύτιση μαζί της , γιατί πιστεύαμε ότι πρώτα πρέπει να σωθεί η χώρα από την άτακτη χρεωκοπία και μετά να μιλήσουμε ο καθένας για τις πολιτικές της ανασυγκρότησης της χώρας έτσι ώστε χωρίς να επιστρέψουμε στον λαικισμό του παρελθόντος , να συμβάλουμε στην δημιουργία από το μηδέν ενός σύγχρονου ευρωπαικού κράτους δικαίου. Σήμερα πρέπει να δεχτούμε πλέον ότι η Κυβερνητική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία ήταν ένας ιστορικός πολιτικός συμβιβασμός ο οποίος πρέπει να κλείσει τον κύκλο του με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες εκλογές όποτε και εάν γίνουν.

Οσοι παραμένουμε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη γενιά μας και στη γενιά των παιδιών μας να ζήσει το δραματικό τέλος της ιστορικής πορείας του Κινήματός μας , τέλος που μπορεί να προκύψει μόνο από την διάρρηξη της ενότητάς μας ως πολιτικού χώρου , γιατί θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να προσφέρει πολλά στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής κοινωνίας στην εποχή μετά την κρίση .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε όλοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και κανείς δεν περισσεύει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ενότητα στην κορυφή για να μπορεί να σφυρηλατηθεί και η ενότητα στη βάση του Κινήματός μας. Σήμερα χωρίς την έπαρση της εξουσίας καλούμε τους δικούς μας ανθρώπους που πέρασαν από θέσεις ευθύνης και εξουσίας και σημάδεψαν τις καλές στιγμές του κινήματός μας να συμπορευθούν με το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Δημοκρατική Παράταξη της Κεντροαριστεράς της ευθύνης .

Η αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος έχει εξαντληθεί. Ποια είναι σήμερα η πολιτική ανάγκη ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιείται μέρα με τη μέρα περισσότερο. Στην κοινωνία εχουμε πλέον αναδείξει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν και δεν είναι μόνο δημοσιονομικό και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με δημοσιονομικά μέτρα άδικα και οριζόντια, αλλά ότι είναι κυρίως πρόβλημα παραγωγικό και αναπτυξιακό συνάμα ,πάσχει η παραγωγική βάση της χώρας και τα δημοσιονομικά μέτρα όταν εξαντλούν τα όρια επιβίωσης της Ελληνικής Κοινωνίας επιτείνουν την αρρώστια της επιχειρηματικής δράσης , με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας και τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων , της ύφεσης και της ανεργίας που φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τον Ελληνικό λαό .

Οι αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να επανέλθουν και στην Ευρώπη και στη χώρα μας και να εκφραστούν ξανά γνήσια μέσα από το κίνημά μας διευρυμένο πάντα προς τον Κεντροαριστερό χώρο. Βλέπετε ότι μόλις εξαιτίας της κυριαρχίας των χρηματαγορών ηττήθηκε η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη , ηττήθηκε και ο Σοσιαλισμός στην Ελλάδα . Αυτό είναι ανάγκη σήμερα μετά την έξοδο από την κρίση να αντιστραφεί με πολιτικές που θα είναι ανάχωμα στην επανάληψη της κρίσης στο μέλλον. Ένα από τα ερωτήματα του συνεδρίου που τίθενται σήμερα είναι : Θέλουμε να διαμορφώσουμε το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο Ευρωπαικό Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα , χωρίς μικροπολιτικές παρέες και μηχανισμούς , με σύγχρονη οργανωτική δομή και θέσεις και με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας , την επόμενη ημέρα μετά την κρίση ;;;; Η απάντηση μας είναι σαφέστατα καταφατική. Προυπόθεση όμως για αυτό θεωρούμε ότι είναι να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ την πολιτική του ταυτότητα την οποία έχασε λόγω της κρίσης . Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει Πολιτική Ταυτότητα και αυτό σημαίνει πώς δεν είναι ελκυστικός φορέας αλλαγής και δεν μπορεί να συναθροίσει πειστικά κοντά του κόμματα , κινήσεις και προσωπικότητες στην κατεύθυνση της συμπαράταξης με άλλες Δημοκρατικές Δυνάμεις σε Κεντροαριστερή – Σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Αυτό είναι και το ζητούμενο του Συνεδρίου μας . Η απλή συνάθροιση στελεχών με όραμα την πολιτική επιβίωσή τους μέσα από την υπηρέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών έστω και για λόγους Εθνικής Ανάγκης , δεν συνιστούν Δημοκρατική παράταξη και αλλοιώνουν το νόημά της έτσι όπως πρώτος το διαμόρφωσε ιδεολογικά ο ιστορικός μας ηγέτης ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Απέναντι στο παραπάνω ζητούμενο υπάρχει η κοινωνία των πολιτών με θέσεις και απόψεις πιο προωθημένες κατά κοινή παραδοχή ή ομολογία που συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές θέσεις της Σοσιαλδημοκρατίας και αυτό φάνηκε και στις εκλογές του Μαίου όταν οι Δημοκρατικοί πολίτες εξέφρασαν και εξακολουθούν να εκφράζουν σήμερα άσχετα που ανήκουν πολιτικά την επιθυμία τους για συνεργασία των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων και για αλλαγή πορείας της χώρας. Αυτό θεωρούμε στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα καθολικό αίτημα των πολιτών που κάποτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και αυτήν τη στιγμή είναι ανένταχτοι η ψάχνουν να ενταχθούν πολιτικά σε κάποιο χώρο ή δεν εκφράζονται από το σημερινό πολιτικό σύστημα. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να εκφράσει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανατροπή δεν έτυχε αποδοχής και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα μια πειστική εναλλακτική πρόταση πολιτικής αλλαγής αλλά λαικίζει ασύστολα. Ο λαός περιμένει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής που σημαίνει ότι ο ιστορικός συμβιβασμός της συγκυβέρνησης έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να τελειώνει. Έχουμε ευθύνη να απαντήσουμε στην αγωνία της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει άλλες αντοχές.

Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικού πόλου στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει πλέον νόημα αφού θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν σταδιακά, αλλά αποτελεσματικά, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και των ανισοτήτων που δημιούργησε η κρίση. Εάν δεν αποκατασταθούν στοιχειωδώς το κοινωνικό Κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα , εάν δεν μειωθεί η υπέρμετρη και παράλογη φορολογική επιβάρυνση δεν μπορούμε να μιλάμε για σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στη χώρα μας. Σήμερα που ο κίνδυνος της άτακτης χρεωκοπίας έχει αποφευχθεί, το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, την κοινωνική προστασία και την στήριξη των αδύναμων λαικών στρωμάτων του πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ την προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε επίπεδα που να μας επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Εφόσον δεν μπορούν να συμβούν όλα τα παραπάνω και εφόσον η σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτές τις πολιτικές , τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να δρομολογήσει με τις αποφάσεις της πολιτικές διεξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το κίνημά μας.

Ως Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ηπείρου θεωρούμε ότι σήμερα δεν τίθεται θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ αλλά ισότιμης συμμετοχής του σε ένα νέο πολιτικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς Δημοκρατικής Παράταξης . Θέλουμε με την συμπαράταξη όλων των στελεχών και όλων των μελών μας στο Συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες , για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με σκοπό την διαμόρφωση ενός σχεδίου αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας για την εποχή μετά τα μνημόνια και για την διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την εξοδο από την κρίση. Δεν θέλουμε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ να αποτελεί συμπλήρωμα ούτε της Νεοφιλελεύθερης κεντροδεξιάς , ούτε της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά τον τρίτο προοδευτικό κεντροαριστερό πόλο που θα διεμβολίσει το πολιτικό σκηνικό και θα συνδιαμορφώσει το νέο πολιτικό τοπίο της χώρας στη νέα εποχή.

ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΩΝΗΣ
Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.